Az 1993-tól 2001-ig vetített népszerű magyar televíziós filmsorozat, a "Kisváros" főcímdalának előadója és egyik szerzője is, az idén 40. születésnapját ünneplő KARTHAGO zenekar oszlopos tagja; akinek az életében már jóideje fontosak a számok. - Kiss Zoltán "Zéro"-val beszélgettünk...: zenéről, numerológiáról, múltról, jelenről és jövőről is.

Kiss Zoltán a KARTHAGO jubileumi nagykoncertjén, az Arénában / Fotó: Csernus Anikó Kiss Zoltán a KARTHAGO jubileumi nagykoncertjén, az Arénában / Fotó: Csernus Anikó

Egy kedves ismerősünk hívta fel a figyelmemet arra, hogy érdekes interjú alanya lehetnél a nemrég indult portálunknak. Miután megnéztem a weboldalad, maximálisan helytállónak tartottam mindezt.

- "Numerológia: Kulcs az élethez!" - Hogy is van ez kérlek? Beavatnál kicsit bennünket eme érdekes szakma rejtelmeibe?

A numerológia, magyarul számmisztika az asztrológia társtudománya, amely a számok szimbólum rendszeréből következtet. A születési számaink és a nevünk betűinek számértékei mutatják sorsunkat, személyiségünket és életünk különböző ciklusait. Minden szám egy bolygót jelent és ugyan azokat a jellemzőket, tulajdonságokat, mint amit a horoszkópban értelmezünk.

Közel húsz éve a hivatásom, 2001. óta tanítom a numerológiát. „A Sorsunk a Számokban” című könyvem 2008-ban jelent meg és már a 11. kiadásnál tart. ” Kulcs az élethez!"  - lesz a következő könyvem címe (le van védve!). Bővebb info a weboldalamon: www.kisszoltanzero.hu

 

- A televíziós főcímdalok sok embert megfognak, korosztálytól függetlenül. Én még kissrác voltam amikor örökre belém ívódott, hogy: "Ooooh... ooooh, az én városom…" -  A "Kisváros" című filmsorozat főcímdaláról beszélek ugyebár, aminek az egyik szerzője Te vagy. Hogy született ez a dal?

A Kisváros tv filmsorozat 1993-ban indult a Magyar Televízió 1-es csatornáján. Nyolc évig ment, 200 rész készült, 2001-ben ért véget. Gidófalvy Attila barátommal pályázaton nyertük el a zene elkészítését. Az én városom című dal úgy született, hogy Gidó eljött hozzám, hozott egy harmónia menetet én pedig azonnal ráénekeltem a dallamot. Fél órán belül kész volt a dal, a szövegét pedig Virág László költő barátommal fejeztük be, akivel együtt írtuk a Kisváros dalszövegeit.

 

- Az előbb említettük a KGB zenekari formációt. Mindig is érdekelt a névválasztás. Hogy jött nálatok ez anno?

Annak idején Usztics Mátyással sok közös ötletünk volt. Egy alkotó megbeszélés során született meg a nevünkből a zenekar neve, a KGB – Kiss-Gidófalvy Band. A zseniális forgatókönyv íróknak köszönhetően 7 epizódban is szerepelt a KGB, amihez mi is adhattunk ötleteket: Lezártuk a határt (11. rész), kokaint csempésztünk a hangfalakban (17-18. rész), Kazettahamisítók (62.rész), …

 

- A KARTHAGO zenekar oszlopos tagja vagy 1979 óta. Idén tavasszal a 40 éves fennállásotokat egy jubileumi Aréna koncerttel ünnepeltétek. Az Arénás koncert feeling a ti szemszögötökből valami egészen felemelő érzés - ezt olyan ismerősöktől tudom, akik adtak már többször is teltházas Aréna koncerteket.  Gondolom nálad is flow-élmény volt ez az este. Mégis ha kiragadhatnál belőle egy pillanatot, mondjuk úgy a tökéletes pillanatot, akkor mi volt az, azon az estén?

Egy teltházas Arénában játszani, és érezni a közönség szeretetét, minden zenésznek az egyik legnagyobb sikerélmény. Ezen belül két eseményt emelnék ki. Európában mi vagyunk az egyetlen zenekar, akik ugyan abban a felállásban és barátságban zenélünk, Együtt 40 Éve! Olyanról sem hallottam, ami nálunk viszont adott, hogy a gyermekeink is nagyon jól zenélnek. Gondolom, mindannyiunk nevében is mondhatom, hogy mint szülőknek, a legnagyobb és legmeghatóbb élmény volt az ő sikeres fellépésük.

A másik pedig egy katartikus élmény volt. A koncert csúcspontja mindig a Requiem című dalunk. Ennek végén, amikor a billentyű lezárja a dalt, egyszer csak a színpadon teljesen elment az áram. Életünk talán legfontosabb koncertjén, hiszen bizonyítani akartuk, hogy 40 év után is ugyan olyan jó a zenekar, ott álltunk tehetetlenül, lefagyva és senki nem tudta mi lesz. Vége a bulinak és a közönség csalódottan hazamegy? Takáts Tamás szerencsére profi módon megénekeltette a közönséget, de ott a színpadon számunkra végtelennek tűnt az idő, amíg visszajött az áram. Szerencsére nagy sikerrel be tudtuk fejezni a koncertet, de ezt az érzést nem kívánom senkinek.

 

- Azt csicsergik a madarak, hogy újraéleszteni készülsz a KGB zenekart. Jó ötlet, no de mi igaz belőle? Mik a jövőbeni terveid zenei fronton?

2018-ban az új Karthago lemezzel voltunk elfoglalva, azután három hónapot próbáltunk az áprilisi Aréna koncertre. Ezután, ebben az évben is közel ötven koncertünk volt. Most lesz végre időm arra, hogy a saját zenei produkciómmal, a Kisváros zenéjével is foglalkozzam, ahol én vagyok az énekes. 1993-95-ben két KGB - Kisváros lemez készült, 1997-ben pedig megjelent a „Lábnyomok a parton” című önálló lemezem, amely szintén része a Kisváros zenéjének.

A KGB új felállása 2019-től: Kelemen Tamás, Kiss Zoltán "Zéro" és Lobó-Szalóky LázárA KGB új felállása 2019-től: Kelemen Tamás, Kiss Zoltán "Zéro" és Lobó-Szalóky LázárEzzel a zenei anyaggal már a kilencvenes években, hattagú zenekarral is koncerteztem. Most jött el az idő, amikor újra működhet a KGB – Kisváros produkció. Megjegyzem, a Karthago mellett a „Gidó és a Fáraó” zenekarunk jelenleg is sikeresen működik, ahol Kelemen Tamás a szólógitáros. Természetesen Gidó barátomnak szóltam először, de azt mondta, neki ez a két zenekar bőven elég.

Hárman vagyunk a zenekar „kemény magja”: Kelemen Tamás (Kele – Első Emelet), aki már akkor is a KGB - Kisváros zenekar gitárosa volt, Lobó-Szalóky Lázár, a nagyon jól működő Dirty Slippers zenekar gitáros-énekese, valamint jómagam adjuk elő a Kisváros jól ismert, közkedvelt dalait. Én itt nem basszusgitáron, hanem elektro-akusztikus gitáron játszom, mert az éneklésre koncentrálok.

 

- Most pedig jöjjön egy családi vonatkozású kérdés. A fiad is zenél, gitározik. Művész embernek általában nagy öröm, ha a gyermeke is nyit a művészetek felé; főleg ha ugyanazon művészeti ágat választja. Te, hogy fogadtad a fiad szárnybontogatását? 

 Fiam Schrank Doma, 18 éves korában, a tudtunk nélkül megváltoztatta a nevét, de numerológusként mondom, hogy jól tette. Annak idején nem bíztattam, mert ez egy nehéz szakma, de a tehetsége hamar kiderült. 16 évesen a Tokaji rocktábor legjobb szólógitárosa lett. Ezután bekerült az UP együttesbe és hihetetlen sikeresek lettek (Nem az enyém ez a nap). Kitanulta a hangmérnökséget, zeneszerző, hangszerelő, a fúvósokon kívül minden hangszert ő játszik fel. Majka első lemezeinek zenei producere volt. 2012-ben kiköltözött Los Angelesbe, és nagyon szépen építi az ottani zenei pályáját. Itthon is van kapcsolat, évek óta Király Viktorral írnak dalokat. Én is írtam egy új dalt. Megkértem, úgy hangszerelje meg, mintha egy amerikai énekesnek készítené. Szuper lett. Nagyon büszke vagyok rá!

 

- Végezetül ismét egy kis numerológia. A 2020-as esztendő következik. Mit mondanak a számok? Milyen évre számíthatunk?

Ebben a videóban elmondom...: